• HOME
  • ABOUT
    • About CMRC
    • History
    • Board
    • Collaborators >
      • Collaborators
      • Centre Ianis Xenakis (CIX)
    • Photos
  • EVENTS
    • 2023
    • 2022
    • 2021
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
    • 2015
    • 2014
    • 2013
    • 2012
    • 2011
  • EDUCATION
    • Σύγχρονη Δημιουργία και Ηχητική Τεχνολογία
    • SoundArt
    • cmc
    • Paul Pignon: Masterclass
  • SYNTHI 100
    • RESIDENCIES
  • UPIC
  • KSYME Archive
    • Spreading the Musical Avant-garde
    • Digital library
    • Recordings
    • Recordings Catalogue
    • KSYME Archive: ksyme.omeka.net
  • Contact
  CONTEMPORARY MUSIC RESEARCH CENTER

Σεμινάρια του ΚΣΥΜΕ για το Ακαδημαϊκό έτος 2022-23


Α) Κύριο Σεμινάριο διάρκειας 8 μηνών
Ηλεκτροακουστική Μουσική Δημιουργία

Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα – Από Νοέμβριο 2022 έως Ιούνιο 2023.

Εισαγωγή στην θεωρία και την πράξη της Ηλεκτροακουστικής Σύνθεσης, ο κόσμος των ηχητικών αντικειμένων και η δημιουργική διαχείρισή τους για την παραγωγή μουσικής. 


Πρακτική έρευνα σε συνθετικό επίπεδο και μελέτη ιστορικών σχολών και τεχνικών ηλεκτροακουστικής σύνθεσης με σκοπό την εξοικείωση με εργαλεία, αισθητικές κατευθύνσεις και τεχνικές. Διερεύνηση δρόμων εξέλιξής της τέχνης του ήχου στον εικοστό πρώτο αιώνα.


Θα μελετήσουμε τη φύση του ήχου και τους διάφορους τρόπους διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών του στο χρόνο. Για το σκοπό αυτό θα ασχοληθούμε με αναλογικά και ψηφιακά συστήματα, όπως: Digital Audio Workstations με plug-ins, MIDI, το VCV-Rack, Pure Data, hardware synthesizers, DIY audio devices, κ.α. Μέσα από αυτά θα δούμε τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζουν οι διάφοροι τρόποι δουλειάς με τον ήχο σαν υλικό τέχνης, μαθαίνοντας διάφορες τεχνικές σύνθεσης και επεξεργασίας ήχου, στοιχεία μουσικού προγραμματισμού, και τεχνικές ζωντανής παρουσίασης.  Μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσουμε και το EMS Synthi100, το ιστορικό αναλογικό synthesizer – εργαστήριο ηλεκτρονικής σύνθεσης – του ΚΣΥΜΕ.


Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου και μέσα από στοχευμένες ασκήσεις, θα ασχοληθούμε με την τυπολογία και τις διαστάσεις του ήχου, τη φασματική μορφολογία και την πλαστική του ηχητικού αντικειμένου. Θέματα που θα μας απασχολήσουν περιλαμβάνουν τη μουσική δόμηση, θεματική διαπραγμάτευση, το μοτίβο, το διάλογο ανάμεσα στην υφή και την κίνηση, την ιδιωματική διαχείριση ηχητικού υλικού, τον ηχητικά οδηγούμενο συνειρμό, την τονική και ρυθμική λειτουργία, την γενικευμένη έννοια της αντίστιξης, την ενσωμάτωση ακουστικών οργάνων, τη χρήση γραφικής παρτιτούρας, κ.α.


Ώρες εργαστηρίων θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. 


Το σεμινάριο θα καταλήξει σε συναυλία με έργα σπουδαστών.


Διδάσκοντες: Στέλιος Γιαννουλάκης, Νίκος Χαριζάνος
Δίδακτρα: 140 Ευρώ το μήνα



​

Β) Ταχύρυθμα σεμινάρια με εξειδικευμένα θέματα και κυμαινόμενη διάρκεια (1 εβδομάδα, έως 3 μήνες)

1. ΑΚΟΥΣΤΙΚΆ ΌΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΜΟΥΣΙΚΉ 


Τεχνικές σύνθεσης και μουσικής γραφής για μεικτά έργα, που βασίζονται στην συνύπαρξη ακουστικών οργάνων με ηλεκτρονικό ήχο, είτε πρόκειται για ζωντανή επεξεργασία, είτε για προετοιμασμένα ηχητικά υλικά. Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση. Παράλληλα θα παρουσιάζεται και μια ιστορική διαδρομή στο είδος και τεχνικές σύνθεσης διαφόρων σχολών.


Διδάσκων: Νίκος Χαριζάνος




2. ΣΧΕΔΙΑΣΜΌΣ ΉΧΟΥ ΓΙΑ ΕΙΚΌΝΑ ΚΑΙ VIDEO GAMES – Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ, ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΈΣ ΚΑΙ Η ΑΓΟΡΆ ΤΟΥ SOUND DESIGN

Τρόποι προσέγγισης, εργαλεία και διαδικασίες για την παραγωγή μουσικής και ήχου στην υπηρεσία της εικόνας και των ψηφιακών μέσων. Ο Σχεδιαστής Ήχου σαν ερευνητής, καλλιτέχνης και επαγγελματίας. Θεωρητικό και πρακτικό μάθημα. 

Διδάσκων: Αλέξανδρος Ρέτσης


3. ΑΥΤΟΣΧΈΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΆ ΌΡΓΑΝΑ – ΠΡΟΣΙΤΉ ΜΟΥΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ

Εργαλεία για την σύγχρονη μουσική δημιουργία, με επικέντρωση στην προσιτότητα και τον πειραματισμό. Ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστημάτων για σύνθεση και μουσική πράξη. Απλές ηλεκτρονικές κατασκευές, Circuit Bending, DIY synthesizer modules, Arduino, Sensors, Pure Data. Στρατηγικές για την ενσωμάτωση αναλογικών και ψηφιακών μουσικών οργάνων, με σκοπό την απελευθέρωση της μουσικής δημιουργίας. 

Διδάσκων: Στέλιος Γιαννουλάκης


4. EMS - Synthi100

Το EMS Synthi100 του ΚΣΥΜΕ φτιάχτηκε το 1974 και είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα παγκοσμίως τέτοια όργανα. Ιστορικό αναλογικό modular synthesizer – εργαστήριο ηλεκτρονικής σύνθεσης, που ενσωματώνει ιδέες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης μουσικής σκέψης και αντικατοπτρίζει τεχνικές, συνθετικές και αισθητικές προσεγγίσεις που τροφοδοτούν πολλές σύγχρονες πρακτικές. Εξειδικευμένο θεωρητικό και πρακτικό εργαστήριο.

Διδάσκων: Στέλιος Γιαννουλάκης



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ο Στέλιος Γιαννουλάκης ασχολείται με τη τη σύνθεση και παρουσίαση ηλεκτροακουστικής μουσικής, τη δημιουργική μουσική τεχνολογία, το σχεδιασμό ήχου και εικόνας και τον αυτοσχεδιασμό. Κάνει μουσική με ψηφιακά και αναλογικά μέσα, αυτόνομα ή μέσα από διάφορες συνεργασίες που περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, κινηματογράφο και videogames, όπως και άλλα μουσικά ιδιώματα - jazz, techno, dub και folk. Έκανε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε Master of Arts στην Ψηφιακή Μουσική Τεχνολογία με διάκριση στο πανεπιστήμιο του Keele (UK) και είναι κάτοχος Διδακτορικού στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Bangor (UK). Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει κερδίσει residencies και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ).
http://steliosgiannoulakis.wordpress.com

Ο Νίκος Χαριζάνος σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στην Αθήνα (1992-1999). Στην συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Σύνθεση (Master in Composition) (MMus) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε 34 χώρες σε όλες τις ηπείρους και έχουν βραβευτεί σε Διεθνείς, Ευρωπαϊκούς και Κρατικούς Διαγωνισμούς. 
Είναι Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτρο-ακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). Έργα του κυκλοφορούν από τους μουσικούς εκδοτικούς οίκους Schott (Γερμανία), Musica Ferrum (Μεγάλη Βρετανία), Tetractys Publishing (Μεγάλη Βρετανία), Taukay Edizioni (Ιταλία), Les Pdoductions d’Oz (Καναδάς), Arcomis (Μεγάλη Βρετανία) και Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) (Ελλάδα) και από τις δισκογραφικές εταιρείες Naxos (Μεγάλη Βρετανία), WDR (Γερμανία), Fly Note (ΗΠΑ), Taukay (Ιταλία), Musica Ferrum (Μεγάλη Βρετανία), Sheva (Ιταλία), Subways Music (Ελλάδα) και ΕΣΣΗΜ (Ελλάδα). www.nickosharizanos.com


Ο Αλέξανδρος Ρέτσης είναι σχεδιαστής ήχου και παραγωγός με πολύχρονη διεθνή παρουσία στο θέατρο, τη διαφήμιση, τη δισκογραφία και την ανάπτυξη εργαλείων μουσικής τεχνολογίας. Με πολλές σημαντικές συνεργασίες, όπως: KORG, Ninja Tunes, Arturia, Glitchmachines, Sugar Bytes, Polyend,  Krotos, Native Instruments και άλλες, και διεθνείς πελάτες όπως: Google, Vodafone, Wind Mobile, Ikea, X-Box / Microsoft, Halls και Amstel. Διδάσκει στο τμήμα Sound Art & Mix/Multimedia Art του Salzburg University Of Applied Sciences. https://www.alexretsis.com

​Ετήσιος κύκλος σεμιναρίων Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του Κ.ΣΥ.Μ.Ε.

Ακαδημαϊκό έτος 2021-22

​

​1. Δημιουργική Τεχνολογία και Σύγχρονη Μουσική

Πρακτική γνωριμία με ένα εύρος εργαλείων για σύγχρονη μουσική δημιουργία, με κύρια ενδιαφέροντα την προσιτότητα και τον πειραματισμό. Δημιουργική επισκόπηση του πλούσιου τεχνολογικού και αισθητικού τοπίου, μέσα από την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστημάτων για σύνθεση και μουσική πράξη, χωρίς την προαπαίτηση ιδιαίτερων τεχνικών γνώσεων.

Αναλογικά και ψηφιακά synthesizers, απλές ηλεκτρονικές κατασκευές και προσαρμογές, πλατφόρμες και εφαρμογές λογισμικού, στοιχεία μουσικού προγραμματισμού και στρατηγικές για την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων σε ένα εύρος δημιουργικών σεναρίων για σύγχρονη μουσική. Κάποιες από τις τεχνολογίες που θα διαπραγματευτούμε περιλαμβάνουν Circuit Bending, DIY synthesizer modules, Arduino, sensors, Ableton Live, Pure Data, Max/MSP, το EMS Synthi100, VCV Rack και άλλα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε επιλεγμένους τομείς, επιλέγοντας λύσεις σε δημιουργικά προβλήματα, με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την απελευθέρωση της μουσικής δημιουργίας.

Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα, ατομικές ώρες εργαστηρίου και συναυλίες με έργα των σπουδαστών.


2. Ηλεκτροακουστική Μουσική και Ειδικά Θέματα Σύνθεσης

Με πρακτική έρευνα σε συνθετικό επίπεδο και μέσα από τη μελέτη κρίσιμων έργων και τεχνικών, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο των ηχητικών αντικειμένων και της δημιουργικής διαχείρισής τους για την παραγωγή μουσικού έργου. Μεταξύ άλλων, θα χρησιμοποιήσουμε το EMS Synthi100, το ιστορικό αναλογικό synthesizer – εργαστήριο ηλεκτρονικής σύνθεσης – του ΚΣΥΜΕ, μια που ενσωματώνει ιδέες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης μουσικής σκέψης και αντικατοπτρίζει τεχνικές, συνθετικές και αισθητικές προσεγγίσεις που τροφοδοτούν πολλές σύγχρονες πρακτικές. Γνωρίζοντας το Synthi100 και δουλεύοντας παράλληλα με σύγχρονα αναλογικά και ψηφιακά εργαλεία, θα εξοικειωθούμε με τη θεωρία και την πράξη της Ηλεκτροακουστικής Σύνθεσης και θα διερευνήσουμε τρόπους εξέλιξής της στον εικοστό πρώτο αιώνα.

Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις, θα ασχοληθούμε με την τυπολογία και τις διαστάσεις του ήχου, τη φασματική μορφολογία και την πλαστική του ηχητικού αντικειμένου, όπως και με διάφορες στρατηγικές για την διάρθρωση ηχητικών αντικειμένων στο χρόνο. Θέματα που θα μας απασχολήσουν περιλαμβάνουν τη μουσική δόμηση, θεματική διαπραγμάτευση, το μοτίβο, το διάλογο ανάμεσα στην υφή και την κίνηση, την ιδιωματική διαχείριση ηχητικού υλικού, τον ηχητικά οδηγούμενο συνειρμό, την τονική και ρυθμική λειτουργία, την γενικευμένη έννοια της αντίστιξης, την ενσωμάτωση ακουστικών οργάνων, τη χρήση γραφικής και παραδοσιακής παρτιτούρας, κ.α.

Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα, ατομικές ώρες εργαστηρίου και συναυλίες με έργα των σπουδαστών.

_______________________________________________

Ο Στέλιος Γιαννουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Συνθέτει μουσική, σχεδιάζει ήχο και αυτοσχεδιάζει με ψηφιακά και αναλογικά μέσα, αυτόνομα ή μέσα από διάφορες συνεργασίες που συχνά περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, κινηματογράφο, video και διαδραστικά πολυμέσα - videogames. Έκανε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε Master of Arts στην Ψηφιακή Μουσική Τεχνολογία με διάκριση στο πανεπιστήμιο του Keele (UK) και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Bangor (UK). Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει κερδίσει residencies και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Ασχολείται με την σύνθεση και την παρουσίαση ηλεκτροακουστικής μουσικής, τη δημιουργική μουσική τεχνολογία, το μοντάζ ήχου και εικόνας, τον αυτοσχεδιασμό και άλλα μουσικά ιδιώματα όπως jazz, techno, dub και folk. Έχει κάνει σειρές μαθημάτων και διάφορα σεμινάρια πάνω στη μουσική τεχνολογία και τη σύνθεση. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). http://steliosgiannoulakis.wordpress.com

Ο Νίκος Χαριζάνος σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στην Αθήνα (1992-1999). Στην συνέχεια απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Σύνθεση (Master in Composition) (MMus) από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε 34 χώρες σε όλες τις ηπείρους και έχουν βραβευτεί σε Διεθνείς, Ευρωπαϊκούς και Κρατικούς Διαγωνισμούς. 
Είναι Γενικός Γραμματέας του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτρο-ακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ).
Έργα του κυκλοφορούν από τους μουσικούς εκδοτικούς οίκους Schott (Γερμανία), Musica Ferrum (Μεγάλη Βρετανία), Tetractys Publishing (Μεγάλη Βρετανία), Taukay Edizioni (Ιταλία), Les Pdoductions d’Oz (Καναδάς), Arcomis (Μεγάλη Βρετανία) και Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) (Ελλάδα) και από τις δισκογραφικές εταιρείες Naxos (Μεγάλη Βρετανία), WDR (Γερμανία), Fly Note (ΗΠΑ), Taukay (Ιταλία), Musica Ferrum (Μεγάλη Βρετανία), Sheva (Ιταλία), Subways Music (Ελλάδα) και ΕΣΣΗΜ (Ελλάδα).
Website : www.nickosharizanos.com






Πληροφορίες: 


ΚΣΥΜΕ             210 6518895
Στέλιος Γιαννουλάκης     6978178180
Νίκος Χαριζάνος         6942454420


Εγγραφές στην Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών

Ετήσιος κύκλος σεμιναρίων Ηλεκτροακουστικής Μουσικής του ΚΣΥΜΕ
Ακαδημαϊκό έτος 2020-21

Synthi100: Σύνθεση ήχου και Ηλεκτρονική Μουσική
Μέσα από την πρακτική μελέτη του EMS Synthi100, του ιστορικού αναλογικού synthesizer στο Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, θα εμβαθύνουμε στον κόσμο των ηχητικών αντικειμένων και της δημιουργικής διαχείρισής τους. Το Synthi100 δεν είναι ένα απλό όργανο, αλλά ένα περίπλοκο εργαστήριο ηλεκτρονικής σύνθεσης. Ενσωματώνει ιδέες που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης μουσική σκέψης και αντικατοπτρίζει τεχνικές, συνθετικές και αισθητικές προσεγγίσεις που τροφοδοτούν πολλές σύγχρονες πρακτικές.Γνωρίζοντας το Synthi100 θα εξοικειωθούμε με βασικές της αρχές ηλεκτροακουστικής σύνθεσης. Σε πρακτικό επίπεδο θα ασχοληθούμε με την τυπολογία και τις διαστάσεις του ήχου, τη φασματική μορφολογία και την πλαστική του ηχητικού αντικειμένου, όπως και με διάφορες στρατηγικές για την διάρθρωση ηχητικών αντικειμένων στο χρόνο. Ταυτόχρονα θα εξοικειωθούμε με τη λειτουργία των αναλογικών synthesizers γενικότερα, όπως και με τεχνικές που επιτρέπουν τη χρήση τους σε ένα ευρύ φάσμα μουσικής δημιουργίας. 
Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα, ατομικές ώρες εργαστηρίου και συναυλίες με έργα των σπουδαστών.
​
Δημιουργική Τεχνολογία και Σύγχρονη Μουσική    
Πρακτική γνωριμία με ένα εύρος τεχνολογικών εφαρμογών στη σύγχρονη μουσική, με κύρια ενδιαφέροντα την προσιτότητα και τον πειραματισμό. Μια δημιουργική επισκόπηση του πλούσιου τεχνολογικού και αισθητικού τοπίου, μέσα από την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστημάτων για σύνθεση και μουσική πράξη, χωρίς την προαπαίτηση ιδιαίτερων τεχνικών γνώσεων.
Απλές ηλεκτρονικές κατασκευές και προσαρμογές, πλατφόρμες και εφαρμογές λογισμικού, στοιχεία μουσικού προγραμματισμού και στρατηγικές για την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων σε ένα εύρος δημιουργικών σεναρίων για σύγχρονη μουσική. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε επιλεγμένους τομείς, επιλέγοντας λύσεις σε δημιουργικά προβλήματα, με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την απελευθέρωση της μουσικής δημιουργίας.
Σεμινάριο 2 ώρες την εβδομάδα, ατομικές ώρες εργαστηρίου και συναυλίες με έργα των σπουδαστών.
_______________________________________________
​Ο Στέλιος Γιαννουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Συνθέτει μουσική, σχεδιάζει ήχο και αυτοσχεδιάζει με ψηφιακά και αναλογικά μέσα, αυτόνομα ή μέσα από διάφορες συνεργασίες που συχνά περιλαμβάνουν χορό, θέατρο, κινηματογράφο, video, games και διαδραστικά πολυμέσα. Έκανε σπουδές Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε Master of Arts στην Ψηφιακή Μουσική Τεχνολογία με διάκριση στο πανεπιστήμιο του Keele (UK) και είναι κάτοχος διδακτορικού στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση με υποτροφία από το πανεπιστήμιο του Bangor (UK). Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, έχει κερδίσει residencies και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης. Ασχολείται με την σύνθεση και την παρουσίαση ηλεκτροακουστικής μουσικής, τη δημιουργική μουσική τεχνολογία, τον αυτοσχεδιασμό και άλλα μουσικά ιδιώματα όπως jazz, techno, dub και folk. Έχει κάνει σειρές μαθημάτων και διάφορα σεμινάρια πάνω στη μουσική τεχνολογία και τη σύνθεση. Ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ). http://steliosgiannoulakis.wordpress.com


Έναρξη μαθημάτων Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 - 5 μ.μ. Αίθουσα 10 
Πληροφορίες: ΚΣΥΜΕ 2106518895, Στέλιος Γιαννουλάκης 6978178180
Εγγραφές στην Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών

Έναρξη μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, Ώρα 5.30 μ.μ. αίθουσα 10.

Την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου στις 5.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των σπουδαστών α' και β' ετών του τμήματος ​" Σύγχρονη Δημιουργία και Ηχητική Τεχνολογία" με την ευκαιρία της έναρξης του εαρινού εξαμήνου.
​
Οι εγγραφές συνεχίζονται. 
Πληροφορίες: 2016518895, 6947602273
 Σύγχρονη Δημιουργία και Ηχητική Τεχνολογία, 
Πρόγραμμα για το Α΄ εξάμηνο σπουδών:

Δευτέρα 18:00 - 20:00, αίθουσα 6 Ωδείου Αθηνών
Ενότητα: "Ιστορία της Σύγχρονης Μουσικής", Διδασκαλία: Κατερίνα Τσιούκρα

Τρίτη 20:00 - 22:00, αίθουσα 10 Ωδείου Αθηνών (στούντιο)
Ενότητα: "Εισαγωγή στην ακουστική και τα αναλογικά συστήματα", Διδασκαλία: Άγγελος Μήτσιος

Πέμπτη 17:00 - 19:00, αίθουσα 6 Ωδείου Αθηνών
Ενότητα: "Μουσικά και σημειογραφικά συστήματα", Διδασκαλία: Χάρης Ξανθουδάκης

Τα μαθήματα του Α' εξαμήνου ξεκινούν  Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019. Οι εγγραφές είναι εξέλιξη και πραγματοποιούνται απευθείας στη γραμματεία του Ωδείου Αθηνών.
Σύγχρονη Δημιουργία και Ηχητική Τεχνολογία
 

Κύκλος μαθημάτων του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών.

Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά ο κύκλος μαθημάτων που διοργανώνει το ΚΣΥΜΕ και το ΚΕΤΩΑ για την διδασκαλία της σύγχρονης μουσικής, με έμφαση στην ηλεκτρονική μουσική, τη συνέργεια των τεχνών, και τις νέες τεχνολογίες ήχου.

Ο κύκλος θα διαρκεί πέντε εξάμηνα σπουδών και θα περιλαμβάνει δώδεκα δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα. Οι σπουδαστές θα μπορούν α) να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο παίρνοντας πιστοποιητικό τέλους σπουδών από το ΩΑ, ή β) ένα ή περισσότερα μαθήματα της επιλογής τους με βεβαίωση παρακολούθησης για το καθένα απ’ αυτά.

Τα μαθήματα θα διδαχθούν από ειδικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες και θα στηρίζονται στη μοναδική τεχνολογική υποδομή του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και στις εγκαταστάσεις του Ωδείου Αθηνών.


Στη διάρκεια των σπουδών τους οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και σεμινάρια από ξένους προσκεκλημένους και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους (καλλιτεχνική ή τεχνολογική) σε πλήθος εκδηλώσεων, που θα είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και/ή θα διαχέονται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κύκλος παρακολουθείται και αξιολογείται από το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ), του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα προσφέρει στην διοργάνωση ετήσια σεμινάρια.

Διδασκόμενα μαθήματα
Α΄ Εξάμηνο
  1. Ιστορία της σύγχρονης μουσικής
  2. Μουσικά και σημειογραφικά συστήματα
  3. Εισαγωγή στην ακουστική και τα αναλογικά συστήματα
Β’ Εξάμηνο
  1. Εισαγωγή στην ηλεκτρονική μουσική
  2. Γνωριμία με τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης και τα νέα μορφολογικά πρότυπα
  3. Μουσική, υπολογιστές και ψηφιακή επεξεργασία
Γ΄ Εξάμηνο
  1. Μουσικός προγραμματισμός
  2. Χρήση του Synthi 100
  3. Μουσική ανάλυση
  4. Σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής Ι
Δ΄ Εξάμηνο
  1. Σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής ΙΙ – Live electronics
  2. Μουσική – εικόνα – κίνηση – εγκαταστάσεις
  3. Pure Data
Ε΄ Εξάμηνο:
    Σύνθεση μουσικού έργου ή
    Ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου επεξεργασίας ήχου ή
    Παρακολούθηση και εξέταση σε ένα ειδικό μάθημα.

Εγγραφές

Οι εγγραφές ξεκινούν από τις 10 Σεπτεμβρίου 2019 στην Γραμματεία του Ωδείου.

Πληροφορίες: ΚΣΥΜΕ 2106518895



​

    Κύκλοι μαθημάτων 2022-23.
    Παρακαλούμε συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για περισσότερες πληροφορίες.
    ​

Submit

Πληροφορίες: 
Κ ΣΥ Μ Ε                              210 6518895
Στέλιος Γιαννουλάκης   6978178180
Νίκος Χαριζάνος              6942454420
Εγγραφές στην Γραμματεία του Ωδείου Αθηνών

ή συμπληρώστε την ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Picture
Picture
Picture

Τμήμα ηλεκτρονικής μουσικής ΚΣΥΜΕ - Ωδείο Αθηνών


Τρίτη ​19 Μαρτίου 2019
Έναρξη μαθημάτων Εαρινού Εξαμήνου 

Μαθήματα:
  1. Εισαγωγή στην ηλεκτρονική μουσική
  2. Γνωριμία με τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης και τα νέα μορφολογικά πρότυπα
  3. Μουσική, υπολογιστές και ψηφιακή επεξεργασία

Οι εγγραφές συνεχίζονται. 
Πληροφορίες: 2016518895, 6947602273



​
Ώρες μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου
Ιστορία της σύγχρονης μουσικής: Παρασκευή 18.00-20.00
Μουσικά και σημειογραφικά συστήματα:
α’ τμήμα Τρίτη 20.00-22.00
β’ τμήμα Παρασκευή 15.00-17.00
Εισαγωγή στην ακουστική και τα αναλογικά συστήματα: Τρίτη 17.30-19.30

Έναρξη μαθημάτων Παρασκεύη 16 Νοεμβρίου 2018. Αίθουσα 10.


​


​Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 8 μ.μ. Ωδείο Αθηνών
​
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Picture

Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Ωδείου Αθηνών η πρώτη συνάντηση των ενδιαφερομένων για τον κύκλο μθημάτων “Σύγχρονη Δημιουργία και Μουσική Τεχνολογία” που διοργανώνουν το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας.

Στην συνάντηση θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες που αφορούν την διεξαγωγή των μαθημάτων (ώρες μαθημάτων, εργαστήρια κ.λ.π).

​




​

​



ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
​
​

Από την έναρξη της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ) – ο οργανισμός που ιδρύθηκε το 1979 από τον Γιάννη Ξενάκη - και το Ωδείο Αθηνών (ΩΑ) – το αρχαιότερο μουσικοεκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας (1871) - ξεκίνησαν μια στρατηγική συνεργασία με σκοπό τη συνδυασμένη εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και επιστημονική δράση στον ευρύτερο τομέα της σύγχρονης μουσικής, και της συνύπαρξης των τεχνών.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής το ΚΣΥΜΕ και το Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΤ) του ΩΑ οργανώνουν κύκλο μαθημάτων για τη διδασκαλία της σύγχρονης μουσικής, με έμφαση στην ηλεκτρονική μουσική, τη συνέργεια των τεχνών, και τις νέες τεχνολογίες ήχου.

Ο κύκλος θα διαρκεί πέντε εξάμηνα σπουδών και θα περιλαμβάνει δεκατέσσερα δίωρα εβδομαδιαία μαθήματα. Οι σπουδαστές θα μπορούν α) να παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο παίρνοντας πιστοποιητικό τέλους σπουδών από το ΩΑ, ή β) ένα ή περισσότερα μαθήματα της επιλογής τους με βεβαίωση παρακολούθησης για το καθένα απ’ αυτά.
Τα μαθήματα θα διδαχθούν από ειδικούς καλλιτέχνες και επιστήμονες και θα στηρίζονται στη μοναδική τεχνολογική υποδομή του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας και στις εγκαταστάσεις του Ωδείου Αθηνών.

Στη διάρκεια των σπουδών τους οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και σεμινάρια από ξένους προσκεκλημένους και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους (καλλιτεχνική ή τεχνολογική) σε πλήθος εκδηλώσεων, που θα είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και/ή θα διαχέονται με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κύκλος παρακολουθείται και αξιολογείται από το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Μουσικής Έρευνας και Εφαρμογών (ΕΡΗΜΕΕ), του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα προσφέρει στην διοργάνωση ετήσια σεμινάρια.


Α΄ Εξάμηνο
  1. Ιστορία της σύγχρονης μουσικής
  2. Μουσικά και σημειογραφικά συστήματα
  3. Εισαγωγή στην ακουστική και τα αναλογικά συστήματα
Β΄ Εξάμηνο
  1. Εισαγωγή στην ηλεκτρονική μουσική
  2. Γνωριμία με τις σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης και τα νέα μορφολογικά πρότυπα
  3. Μουσική, υπολογιστές και ψηφιακή επεξεργασία
Γ΄ Εξάμηνο
  1. Μουσικός προγραμματισμός
  2. Χρήση του Synthi 100
  3. Μουσική ανάλυση
  4. Σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής Ι
Δ΄ Εξάμηνο
  1. Σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής ΙΙ – Live electronics
  2. Μουσική – εικόνα – κίνηση – εγκαταστάσεις
  3. Pure Data
Ε΄ Εξάμηνο
          Σύνθεση μουσικού έργου ή
          Ανάπτυξη ψηφιακού εργαλείου επεξεργασίας ήχου ή
          Παρακολούθηση και εξέταση σε ένα ειδικό μάθημα.




Powered by Create your own unique website with customizable templates.